ΠΟΛΙΤΙΚΗ

dragassakisΟ Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τόνισε ότι:

  • «Έχουμε μια συμφωνία, η οποία λέει ότι θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος μόλις ολοκληρωθεί και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση. Η πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, άρα έχουμε μπει στην τροχιά αυτής της απόφασης, όπου υπάρχουν τριών ειδών μέτρα, τα άμεσα, τα βραχυπρόθεσμα, τα οποία δεν είναι υποχρεωτικό οι διάφορες χώρες της Ευρώπης να τα πάνε στα κοινοβούλιά τους.
  • Δηλαδή, μπορεί να είναι τεχνικές διαρρυθμίσεις αλλά σημαντικές, για παράδειγμα να είναι σταθερό το επιτόκιο κάποιων δανείων. Αυτό είναι το πρώτο κεφάλαιο. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι μέτρα τα οποία θα παρθούν μετά το 2018 αλλά θα πρέπει να διευκρινιστούν από τώρα, ούτως ώστε όποιος θέλει να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, να γνωρίζει το μέλλον και να κρίνει.
  • Όποιος αντιδρά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, σημαίνει ότι κατά βάθος θέλει την Ελλάδα υποταγμένη και υποχείριο άλλων δυνάμεων και άλλων επιλογών. Διότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό επιχείρημα σήμερα ενάντια στη ρύθμιση του χρέους.»
  • Το θέμα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς είναι το «κλειδί» για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
  • Ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε και σε όσους επιμένουν πως το χρέος δεν είναι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά είναι οι μεταρρυθμίσεις. «Κάνουν λάθος διότι το χρέος όπως είναι σήμερα είναι ένα βαρίδι στα πόδια της χώρας. Δεν μπορούμε να δανειστούμε και πρέπει κάθε φορά να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τις δόσεις, με τα Μνημόνια. Είμαστε μια χώρα υπό επιτήρηση, υπό επιτροπεία. Και άρα όποιοι λένε λοιπόν ότι το χρέος δεν είναι σοβαρό ζήτημα και μπορεί να περιμένει, στη δική μου ερμηνεία είναι πως κατά βάθος το πρόβλημα είναι πως θέλουν τη χώρα να είναι δεμένη» σημείωσε.
  • Παράλληλα επανέλαβε πως το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό, με δεδομένο πως ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα για την Ελλάδα θα καθορίσει την αντιμετώπιση σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία.
  • Διέψευσε κατηγορηματικά το σενάριο για 4ο μνημόνιο «Δεν αντέχει η κοινωνία, είναι παράλογο να συζητάμε για 4ο μνημόνιο, έπρεπε ήδη να είχαμε φύγει από τα μνημόνια, διότι αποδείχθηκαν προβληματικές οι συνταγές. Δεν είναι ο φόβος που θα κινητοποιήσει μια κοινωνία αλλά η προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ενοποιηθεί με το φόβο».
  • Και τόνισε πως «βεβαίως θα έχουμε τις διαφορές μας, τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι στο θέμα τού να μειώσουμε το χρέος ή στο θέμα τού να ελαφρύνουμε αυτόν τον κορσέ της επιτροπείας, θα ήταν για μένα έκπληξη αν υπάρχει Έλληνας ή πολιτική δύναμη που να μιλάει διαφορετικά».

Άρθρα στην κατηγορία Πολιτική