ΠΟΛΙΤΙΚΗ

adamΤην Πέμπτη 21 Απριλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης έγινε, με το συμβολισμό που σηματοδοτεί η ημερομηνία, η παρουσίαση του βιβλίου «Εμείς σπείραμε, εσείς θα θερίσετε …», που έγραψε ο σ. Αδάμ Δράγας, ο αγωνιστής της Αριστεράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο δικός μας άνθρωπος…

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου ήταν όλοι εκεί, από τους αγωνιστές/τριες του αντιδικτατορικού αγώνα, τις φίλες και τους φίλους του συγγραφέα, αλλά και όλες oiς φυλές της Αριστεράς.

Η εκδήλωση άνοιξε με δυο αντιστασιακά τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, από τη νεαρή ερασιτέχνη τραγουδίστρια Ε. Παπαθανασίου, ενώ το βιβλίο παρουσίασαν οι:
-Βασίλης Δεμουρτζίδης, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1974.
-Ιάσων Δούμπης, δικηγόρος
-Δημήτρης Δημητριάδης, συντονιστής Α΄ Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ
-Καίτη Τσαρουχά, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου.
adam2Το βιβλίο του σ. Αδάμ, είναι ιδιαίτερο γιατί, παρουσιάζει μνήμες και καταγράφει γεγονότα της πολυτάραχης προσωπικής πολιτικής του διαδρομής με αιχμή την αντιστασιακή του δράση κατά την περίοδο της εφτάχρονης δικτατορίας 1967-1974, αλλά και της περιόδου μετά τον εμφύλιο.
Να πως ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου περιγράφει αυτή τη διαδρομή:
Η στάση μου στην περίοδο της επταετίας και στη μεταπολίτευση δεν προέκυψε τυχαία. Γνώριζα τι έκανα. Ήταν συνειδητή επιλογή. Όλα τα αναλογίζομαι, τα δέχομαι, ανταμώνουν με σκληρά γεγονότα του Εμφυλίου και τα κρατώ.
Οι γκρίζες εικόνες, στις οποίες αναφέρομαι δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας μου, αλλά γεγονότα που συνέβησαν στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Είναι αυτά που είδα, έζησα ή άκουσα από τις διηγήσεις του πατέρα μου και των συναγωνιστών του.

dragas2Ο Αδάμ Δράγας, γεννήθηκε στο χωριό Βερτίσκος του Λαγκαδά το 1942. Άσκησε το επάγγελμα του ξυλογλύπτη. Λόγω της συμμετοχής του πατέρα του, Χριστόδουλου στο Δημοκρατικό Στρατό, η οικογένειά του γεύτηκε πίκρες, διώξεις. Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και κατόπιν στη Νεολαία Λαμπράκη. Για τη δράση του η Χούντα τον εξόρισε για δύο χρόνια στη Γυάρο και στη Λέρο. Με την απόλυσή του από τη Λέρο (καλοκαίρι του 1968) μαζί με άλλους συνεξόριστους ίδρυσαν την ΟΚΝΕΘ (Οργάνωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης). Για την αντιδικτατορική του δράση καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης σε πενταετή φυλάκιση.
Το 1968 τον κέρδισαν οι ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, αργότερα στον Συνασπισμό της Αριστεράς και στη συνέχεια στη Δημοκρατική Αριστερά. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση την υπηρέτησε τριάντα χρόνια: ως Πρόεδρος της Κοινότητας Βερτίσκου, Δημοτικός Σύμβουλος και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

Άρθρα στην κατηγορία Πολιτική