ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • dimitrakasΘα ήθελα να υπερασπίσω την επιλογή μας, που δεν προσχωρήσαμε ούτε στην ΔΗΣΥ ως πρόσθεμα στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στη λεγόμενη «οργανική σχέση» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι η μεν ΔΗΣΥ δεν είχε απομακρυνθεί από την συμμαχία με την ΝΔ, και δεν εργάζονταν για την διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου σε αντιπαράθεση με τον δεξιό συντηρητισμό. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε κάνει την επιλογή για παραμονή στο ευρώ με την υπογραφή του Γ’ μνημονίου, διατήρησε την συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, από την άγονη αντιμνημονιακή περίοδο, και έκανε κρυφές συνεργασίες με τους Καραμανλικούς, με στόχο την συρρίκνωση της ΔΗΣΥ και την επικάλυψη του χώρου της.

Δεν ενδιαφέρονταν να παίξει τον κεντρικό ρόλο της συγκρότησης ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών, ώστε να διευρυνθεί η πολιτική και κοινωνική στήριξη της κυβέρνησης, ως έκφραση εφαρμογής ενός δύσκολου προγράμματος και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και για να αναχαιτιστεί η τυχόν αντεπίθεση της συντηρητικής παράταξης, που επήλθε με την εκλογή του κ. Μητσοτάκη. Θεωρήσαμε λοιπόν τις αμφίπλευρες προσχωρήσεις απεμπόλιση της πολιτικής μας ταυτότητας,  που απέρρεε  από τα βασικά ιδρυτικά χαρακτηριστικά της ΔΗΜΑΡ που ήταν,  η συγκρότηση ενός σύγχρονου προοδευτικού προγράμματος  απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και η διαμόρφωση ευρέων πολιτικών συμμαχιών στήριξης του σε όλα τα επίπεδα κοινωνικό, Τ.Α. και διακυβέρνησης της χώρας.

Έτσι ο δρόμος που μας έμενε και ακολουθήσαμε ήταν, διατηρώντας τα ως άνω χαρακτηριστικά και εκκινώντας εξ αυτών:

- vα αντιπαρατεθούμε στην ρεβανσιστική, τυχοδιωκτική, νεοφιλελεύθερη αντεπίθεση της ΝΔ.

- να θέτουμε ως βασική προϋπόθεση για την «κεντροαριστερά», αν θέλει να παίξει αυτόνομο προοδευτικό ρόλο,  την αποκόλληση της από την ΝΔ.

 - να ασκούμε κριτική στήριξη στην κυβέρνηση, γιατί η χώρα είχε και έχει ανάγκη να προχωρήσει και να παραχθεί  έργο, αντιπαρατιθέμενοι στις πεπερασμένες απόψεις που ενδημούν στο ΣΥΡΙΖΑ.

 - να συμβάλλουμε στην ωρίμανση της προσέγγισης των δύο χώρων και άλλων δυνάμεων, μέσα από διαδικασίες εκλογίκευσης των αντιπαραθέσεων και διαμόρφωσης χώρων συνάντησης, διαλόγου και κοινής δράσης. Αυτό άλλωστε σηματοδοτούσαν και οι εκδηλώσεις, που κάναμε σε επίπεδο ομιλητών και συμμετοχή του κόσμου.

  • Οι εξελίξεις στην Ευρώπη δείχνουν μια ωρίμανση της ανάγκης για αλλαγή πολιτικής και διαμόρφωσης προοδευτικών συνεργασιών. Οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία , Γερμανία, Αυστρία, οδήγησαν τα σοσιαλιστικά κόμματα, είτε σε υπαρξιακή κρίση, Ολλανδία Γαλλία, είτε σε συρρίκνωση Γερμανία Αυστρία, που οφείλεται στην στρατηγική σύμπλευση και διακυβέρνηση με την κεντροδεξιά και την έλλειψη εναλλακτικής πρότασης απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές λιτότητας, έλλειψη,  που αξιοποίησαν τα ακροδεξιά και νεοεθνικστικά κόμματα.Η συνειδητοποίηση αυτών των αρνητικών και των αιτιών τους, δημιουργούν πολιτικές επανατοποθετήσεις με κορυφαία την απόφαση του Σοσιαδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση, που σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου πολιτικού κύκλου, στρατηγικής σημασίας για την σοσιαλδημοκρατία στην Ε.Ε. Από την άλλη, η στροφή στα προβλήματα των νέων  και των εργαζομένων του εργατικού κόμματος της Μ. Βρετανίας στις εκλογές μετά το δημοψήφισμα, διεύρυνε την επιρροή του και μείωσε την ακροδεξιά. Ενώ στην Πορτογαλία, το υπόδειγμα της συνεργασίας του Σοσιαλιστικού κόμματος με το Μπλόκο και το Κ.Κ., εκτός ότι οδήγησε επιτυχώς την χώρα εκτός μνημονίου, στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές κατήγαγε συντριπτική νίκη κερδίζοντας την πλειοψηφία των δήμων περιορίζοντας το κεντροδεξιό σοσιαδημοκρατικό κόμμα στο 25% των δήμων και στο 16% των ψήφων. Οι εξελίξεις αυτές θα επιδράσουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο νέο φορέα της «κεντροαριστεράς». Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερη περίπτωση στα πάντα, μέσα στην Ε.Ε. Πολλά θα κριθούν από την πυκνότητα των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, δοκιμαστικές έξοδοι δανεισμού στις αγορές, πορεία ανάπτυξης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, διαπραγμάτευση για το χρέος, έξοδος από το μνημόνιο, επιτόκια δανεισμού από τις αγορές, εκτέλεση προϋπολογισμού 2018, συνταγματική αναθεώρηση, εκλογές στην Τ.Α. και ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019, βουλευτικές εκλογές και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τέλος του 2019.
  • Σήμερα συντελούνται βήματα στην κατεύθυνση της προοδευτικής συνεργασίας. Εκδόθηκαν δύο εφημερίδες,  Νέα Σελίδα και το νέο Έθνος,  που προωθούν την συνάντηση των χώρων σε αντιδιαστολή με την τροχιά της ΝΔ . Στο ΣΥΡΙΖΑ  εκφράζονται από κορυφαία στελέχη απόψεις επαναπροσανατολισμού των συμμαχιών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης σε άρθρο του «Νέα Σελίδα» με τίτλο «οι κοινωνικές ανάγκες απαιτούν προοδευτικές απαντήσεις», τεκμηριώνει την ανάγκη συγκρότησης προοδευτικού πόλου για την ανασυγκρότηση της χώρας και την θεμελίωση της μεταμνημονιακής Ελλάδας, που θα στηρίζεται σε μια κοινωνική συμμαχία των μισθωτών και των μεσαίων στρωμάτων, που επλήγησαν από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην πρωτοβουλία «προοδευτική συμμαχία» ευρωβουλευτών των σοσιαλιστών της αριστεράς και των πρασίνων και ο κ. Τσίπρας μετέχει ως προσκεκλημένος στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος. Το πρώτο πρακτικό βήμα που ανοίγει δυνατότητες κοινής δράσης, είναι ο προσανατολισμός του για τη συμμετοχή του σε ευρύτερα προοδευτικά ψηφοδέλτια στις δημοτικές εκλογές και η πρόθεσή του για ψήφιση εκλογικού συστήματος αναλογικής για την ΤΑ. Στην «κεντροαριστερά», που βρίσκεται σε διεργασίες σύστασης ενιαίου φορέα και εκλογής ηγέτη, επιδιώκουν να επιβάλλουν στις εκλογές, το παιχνίδι νάναι για 3 και όχι για 2. Επί του παρόντος κινούνται πολιτικά ούτε με τον έναν, ούτε με το άλλον, όμως βασικά επιτίθενται μονομερώς προς το ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι θέτουν στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξή τους σε αξιωματική αντιπολίτευση. Αν δεν οχυρώσουν πολιτικά τον χώρο τους προς την Ν.Δ. θα συμβάλλουν στην αυτοδυναμία της. Τίποτε δεν έχει κριθεί, ο χρόνος μικραίνει, οι φάσεις μέχρι τις εκλογές είναι πολλές.
  • Η αντίθεση δεξιάς – αριστεράς, προόδου και συντήρησης υπάρχει,  αλλά προσλαμβάνει διαφορετικό περιεχόμενο στην εποχή μας. Η σύγκρουση προοδευτικών και νεοφιλελεύθερων απόψεων διεξάγεται  καθημερινά. Η προοδευτική σύγκλιση θα δοκιμαστεί στην αντιπαράθεση για την επίλυση των προβλημάτων και οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε, τι είναι προοδευτικό σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, των νέων τεχνολογιών και των αλλαγών που επιφέρουν. Η διαδικασία της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων δεν είναι διαδικασία κορυφών αλλά κοινωνίας, είναι σύνθετη και πολυεπίπεδη και βεβαίως δεν είναι θέμα προσχώρησης του ενός στις θέσεις του άλλου αλλά προγραμματικής προωθητικής σύνθεσης. Δεν υπάρχουν προοδευτικές λύσεις στη χώρα μας  εκτός Ε.Ε., ούτε προοπτική  της  ΕΕ χωρίς  αλλαγές πολιτικών.  Δεν υπάρχουν προοδευτικές λύσεις στο πεδίο της αντιπαγκοσμιοποίησης, αλλά ανάγκη διεύθυνσης και ρύθμισης της παγκοσμιοποίησης ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό. Όλα τα επίπεδα είναι συνδεδεμένα και αλληλοεπιδρούμενα. Πιστεύουμε ότι είμαστε στο σωστό ρεύμα ιδεών και οι ιδέες  όταν απαντούν σε πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες, βρίσκουν διεξόδους να εκφραστούν. Ας κλείσουμε με τον τίτλο του άρθρου του καθηγητή Ν. Μουζέλη «Η συνεργασία Κεντροαριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ είναι κέρδος και για τους δύο» και περισσότερο κέρδος είναι για την κοινωνία και την πρόοδό της.

* Παναγιώτης Δημητρακάς: μέλος του Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών

Άρθρα στην κατηγορία Πολιτική