dimosΗ αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη με κοινωνικά προοδευτικό, δημοκρατικό, καινοτόμο, εξωστρεφή τρόπο προϋποθέτει τη δημιουργία ενός ενωτικού δημοτικού σχήματος ευρείας συμπαράταξης με επικεφαλής έναν υποψήφιο δήμαρχο που θα συγκεντρώνει την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους των προοδευτικών δυνάμεων και θα διεμβολίζει το συντηρητικό χώρο. Εάν υπάρξουν χωριστά ψηφοδέλτια τότε η πόλη θα παραδοθεί σε συντηρητική διοίκηση.

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η κοινή προγραμματική βάση ορίζεται εξαρχής από την κατανόηση του γεγονότος ότι οι προγραμματικές συμπτώσεις είναι μεγαλύτερες από τις υπαρκτές διαφορές. Εφόσον αυτό δεν υπάρχει ή δεν κατανοείται τότε καμιά διαδικασία προγραμματικής διαβούλευσης δεν μπορεί να αποδώσει. Αντίθετα εάν υπάρξει πολιτική βούληση και γίνει πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία του ενωτικού δημοτικού σχήματος τότε είναι δυνατόν να ακολουθηθεί μια εξελεγκτική διαδικασία εκπόνησης αρχικά της διακήρυξης πολιτικών και του τρόπου λειτουργίας και στη συνέχεια του αναλυτικού προγράμματος θέσεων. Η διαδικασία αυτή όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις θα εξελίσσεται στην πορεία για τις εκλογές και θα προκύπτει από την κοινή δουλειά των συμμετεχόντων, καθώς και από την επικοινωνία με τις κοινωνικές οργανώσεις και τις ομάδες πολιτών.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΗΓΗΘΕΙ ΤΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ

Θεωρούμε ότι είναι δυνατόν να αναδειχθεί κοινός επικεφαλής – είτε ένας εξ όσων δηλώσαν διαθεσιμότητα είτε κάποιο τρίτο πρόσωπο- στη βάση κριτηρίων. Αυτά είναι: να μπορεί να νικήσει, να μπορεί να διοικήσει, να μπορεί να λειτουργήσει δημοκρατικά και συμμετοχικά.

Στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου δημάρχου θα πρέπει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι δεσμεύονται ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα αυτής. Η διαδικασία της επιλογής του κοινού επικεφαλής θεωρούμε ότι πρέπει να είναι η εξής:

  • 1η φάση (διάρκειας 1 εβδομάδας) : Περιλαμβάνει τη διαβούλευση στην οποία επιδιώκεται να επιλεγεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Εφόσον αυτό δεν γίνει κατορθωτό τότε θα περάσουμε στην επόμενη φάση
  • 2η φάση (διάρκειας 2 βδομάδων): Περιλαμβάνει τη δημόσια συγκριτική παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων. Αυτό θα γίνει μέσω i) κοινής παρουσίασης σε εφημερίδες ii) debate στην τηλεόραση iii) ανοικτής εκδήλωσης – συζήτησης.
  • 3η φάση (διάρκειας 1 εβδομάδας): Περιλαμβάνει τη τελική επιλογή του υποψηφίου Δημάρχου με τη συμμετοχή των πολιτών. Αυτή η επιλογή μπορεί να γίνει μέσω μιας εκ των δύο κάτωθι διαδικασιών:
    • 1. Διεξαγωγή δημοσκόπησης.
    • 2. Εκλογή του υποψηφίου Δημάρχου μέσω ανοικτής ψηφοφορίας στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι Δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση που ο πρώτος δεν λάβει το 40% τότε να διεξαχθεί β΄γύρος με τη συμμετοχή των δύο πρώτων υποψηφίων.

Άρθρα στην κατηγορία Τοπικά