ΔΙΕΘΝΗ-FYROM

Αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει

synodoskoryfisΤελικά τι έγινε στη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.; Για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στα όργανα της Ένωσης οι 28 συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Στην πραγματικότητα, εκείνοι που δεν τα έχουν βρει είναι οι Γερμανοί με τους Γάλλους.

Περισσότερα...

Το σχέδιο συμφωνίας Ελλάδας – Π.Γ.Δ.Μ κατοχυρώνει την αξιοπρέπεια και των δύο μερών, του Σάκη Παπαθανασίου

fpgdmΤα επιχειρήματα όσων αντιμάχονται το σχέδιο συμφωνίας είναι κοινά στην Π.ΓΔ.Μ και στην Ελλάδα. Επίσης, κοινή βάση έχουν και τα επιχειρήματα των εκατέρωθεν υποστηρικτών της συμφωνίας. Είναι σαφές πως οι αντιθέσεις στο εσωτερικό των δύο κρατών προκύπτουν από τις διαφορετικές οπτικές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των διεθνών σχέσεων, οι  οποίες φαίνεται πως δεν ταυτίζονται απόλυτα με τον διαχωρισμό Δεξιάς και Αριστεράς, αλλά τέμνουν εγκάρσια τους πολιτικούς χώρους.

Περισσότερα...

Μίκης Θεοδωράκης: Πικρό αντίο, του Γ. Λακόπουλου

mikis«Μίκη αλλάζεις την Ιστορία» φώναζαν  κάποιοι στο συλλαλητήριο την ώρα που ο Μίκης Θεοδωράκης διάβαζε στους συγκεντρωμένους ένα παράλογο  κείμενο. Πράγματι αλλάζει την ιστορία:  τη δική του. Ο Αρχάγγελος που άπλωνε τα τεράστια χέρια του στις μεγάλες συναυλίες για να διευθύνει τα μεγάλα έργα του, δεν υπάρχει πια.

Περισσότερα...

Δήλωση - παρέμβαση Σημίτη για τα Σκόπια

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΥΓΙΗΣ, ΠΑΡΑ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ, του Σταύρου Ακριτίδη*

akritidis

Είναι πραγματικά υπαρκτό το δίλλημα ανάμεσα στην σύνθετη ονομασία και την απάλειψη του όρου Μακεδονία έστω και σαν παράγωγο του ονόματος της ΠΓΔΜ;

Ας συνοψίσουμε λοιπόν την κατάσταση.

Η ΠΓΔΜ έχει το όνομα Μακεδονία σαν περιφέρεια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας απ’ το 1945 ενώ γίνεται συνταγματική της ονομασία απ’ την ίδρυσή της σαν κράτος το 1992.

Περισσότερα...

Άρθρα στην κατηγορία Διεθνή-FYROM