ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ, εισήγηση Μ. Στεφανίδη*

Ο Πολιτισμός, η Πολιτική και η Αριστερά, του Μ. Στεφανίδη

«Οι διεθνιστές είναι οι Ιησουίτες του μέλλοντος.»
Φλομπέρ (όχι ο δικός μας, ο άλλος)

Μνήμη του πρωτοπόρου Μίμη Δεσποτίδη,
εμψυχωτή ενός αριστερού οράματος για τον πολιτισμό

stefanidisΟ Μύθος λέει ότι η Αριστερά υποστηρίζει τον πολιτισμό και προστατεύει τους καλλιτέχνες. Η αλήθεια είναι ότι οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί γενικότερα, στην πλειονότητά τους προσβλέπουν στην Αριστερά και εμπνέονται από τα συνθήματά της για έναν καλύτερο κόσμο, ενώ η ίδια η Αριστερά, δηλαδή οι ηγεσίες της, θυμούνται τους δημιουργούς μόλις τις παραμονές των εκλογών για διαφημιστικούς λόγους. Και μάλιστα όχι τους πιο σημαντικούς, αλλά τους πλέον προβεβλημένους από αυτούς. Τα μιντιακά κριτήρια κι εδώ κυριαρχούν.

Περισσότερα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, του Στ. Εμμανουηλίδη

politismosΠολιτισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο υπάρχουν και θεωρούν πως υπάρχουν οι κοινωνίες. Είναι το υπαρξιακό πεδίο αναφοράς τους απ όπου προκύπτουν οι συλλογικοί κ ατομικοί στόχοι κ προτεραιότητες της καθημερινής ζωής. Η ιστορία αποδεικνύει ότι η ιστορία των κοινωνιών, των συγκρούσεων και κάθε είδους εξελίξεων ταυτίζεται με την ιστορία των πολιτισμών.

Περισσότερα...

Γιώργος Θ. Τζιας: «Ο ήχος της σιωπής», κριτική της Αγάθης Γεωργιάδου

tzias2Η νέα ποιητική συλλογή του Γιώργου Τζια Ο ήχος της σιωπής με το περίβλεπτο οξύμωρο του τίτλου της μάς προετοιμάζει για μιαν εκκωφαντική σιωπή, για μια σιωπηρή κατάθεση ψυχής ή για μιαν ομιλούσα σιωπή που λειτουργεί πάντως ως διαμαρτυρία για όλα όσα ανείπωτα βιώνουμε.

Περισσότερα...

Πέθανε ο Ουμπέρτο Έκο

Ουμπέρτο ΈκοΟ ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο, πέθανε στην Ιταλία την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 84 ετών. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο εκδότης του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Ο Εκο πέθανε στο σπίτι του, στο Μιλάνο και η αιτία του θανάτου δεν έγινε γνωστή.

Με μια μη θρησκευτική, λαϊκή τελετή πρόκειται να οργανωθεί τηνΤην ερχόμενη Τρίτη στο κάστρο Καστέλλο Σφορτσέσκο του Μιλάνο, για το στερνό "αντίο" συναδέλφων, πολιτών και χιλιάδων αναγνωστών στον διεθνούς φήμης συγγραφέα και σημειολόγο Ουμπέρτο Έκο.

Πρόκειται για επιθυμία του ίδιου του εκλιπόντος ο οποίος, όπως είπε ο Μάριο Αντεόζε, που είχε επιμεληθεί τα βιβλία του, "ήταν βαθιά λαϊκός, μη θρησκευτικός σ' όλη του τη ζωή".

Περισσότερα...