ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ

beachΤο φυσικό μας περιβάλλον είναι ένας από τους πολύτιμους και μοναδικούς εθνικούς πόρους. Είναι το μεγάλο ατού του τουρισμού που αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία.

Αντί λοιπόν να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας το έχουμε αφήσει βορρά σε διάφορα μικρά και μεγάλα συμφέροντα μέσω της ανεξέλεγκτης παραχώρησης αιγιαλού και γης για εκμετάλλευση (ξενοδοχεία – beach bars – κάμπινγκ).

Περισσότερα...

Υποχρεωτικά γίνονται τα φωτοβολταϊκά στέγης σε κτίρια στο Σαν Φρανσίσκο

fotovoltaikaΜε νέα νομοθετική ρύθμιση που πέρασε πριν λίγες μέρες, όλα τα κτίρια στο Σαν Φρανσίσκο που είναι κάτω από 10 ορόφους, θα πρέπει να έχουν φωτοβολταϊκά πάνελ.

Με αυτό τον τρόπο, το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ που θα έχει τόσα πολλά φωτοβολταϊκά, ενώ ανάλογοι νόμοι έχουν περάσει και σε μικρότερες πόλεις της Καλιφόρνια.

Περισσότερα...

Το «βοτανικό μονοπάτι» του Ντεπό ένα ακόμη θύμα βανδάλων, του Χρ. Ζαφείρη

rema1Στο Ντεπό, δίπλα στην παλιά αφετηρία του τραμ, βρίσκεται το ανοιχτό τμήμα ενός χειμάρρου γεμάτο με ποικίλα δέντρα και θάμνους. Το ρέμα καθαρίστηκε, αναδείχθηκε, σημάνθηκε με ενημερωτικές πινακίδες το 2014 και εξελίχθηκε σε οργανωμένο πνεύμονα πρασίνου της πόλης. Όμως κι αυτό το οικολογικό πάρκο έπεσε θύμα των βανδάλων που καταστρέφουν και μουντζουρώνουν ό,τι καλαίσθητο και χρήσιμο στήνεται στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα...

Πάνω από 10 χιλιάδες τόνους ακατάλληλων τροφίμων κατάσχεσαν Interpol και Europol

trofimaTι τρώμε;

Ένα διατροφικό σκάνδαλο τεράστιου μεγέθους βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Interpol και η Europol, κατάσχεσαν και κατέστρεψαν περισσότερους από 10 χιλιάδες τόνους ακατάλληλων τροφίμων και ένα εκατομμύριο λίτρα αλκοόλ, ευτυχώς, πριν καταλήξουν στο τραπέζι μας. Εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με επικάλυψη από θειικό χαλκό, κρέας μαϊμούς και άλλα πολλά εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης Opson V, που διενεργήθηκε σε 57 χώρες σε όλο τον κόσμο. Κατασχέσεις έγιναν και στην Ελλάδα…

Περισσότερα...

Βιοποικιλότητα: προβληματική η προστασία και όχι πολύπλευρη η βιώσιμη εκμετάλλευση, του Βασίλη Κωστόπουλου

viopoikilothtaΗ Βιοποικιλότητα που χαρακτηρίζει κάθε περιοχή του πλανήτη και τα οικοσυστήματα που αυτή προσδιορίζει έχουν εδω και δεκαετίες απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα,  που με πρωτοβουλία του ΟΗΕ έχει συνάψει  ένα σημαντικό αριθμό διεθνών συμβάσεων  για τη προστασία της βιοποικιλότητας, της άγριας ζωής, των περιοχών RAMSAR, των περιοχών NATURA, των βιοτόπων κλπ .

Περισσότερα...