diardhΜετά την  απόφαση της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, χωρίς ουσιαστικά απόφαση των οργάνων της, για προσχώρηση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ) πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη στελεχών και μελών στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ και η δημιουργία Δικτύου που θα συμβάλλει στην ανασύνθεση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, τασσόμενοι  ενάντια στην παλινόρθωση  των συντηρητικών δυνάμεων και πολιτικών.

Μετά τις εκλογές στις 14 Οκτωβρίου 2015 συναντηθήκαμε και αποφασίσαμε την ίδρυση του «Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών» και την ιδρυτική του διακήρυξη, όπου δεσμευτήκαμε για:  

 • Την προώθηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και το  παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
 • Τη συγκρότηση μιας ευρύτατης προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που δεν καλύπτεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 • Την υποστήριξη συμμαχιών με κυβερνήσεις και πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου για την αλλαγή της πολιτικής λιτότητας, τη σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και τη δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Τη δημιουργία ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Μέσα στα δύο χρόνια από την ίδρυση του Δικτύου προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε πολλές εκδηλώσεις – συζητήσεις, για την προώθηση του διαλόγου στην ατζέντα της ιδρυτικής μας διακήρυξης. Τέτοιες εκδηλώσεις ήταν:

 1. ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ – Υπάρχει προοδευτική προοπτική; στις 16/12/15,  με ομιλητές τους: Σωτήρη Βαλντέν, Άρη Στυλιανού και Σάκη Παπαθανασίου
 2. ΕΛΛΑΔΑ & ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ,  στις 16/3/2016 με ομιλητές τους: Ανδρέα Τάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Αραβέλλα Σαλονικίδου και Μ. Βογιατζή
 3. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ, στις 25 Μαΐου 2016 με ομιλητές τους: Ε. Χρυσίδου, Μ. Στεφανίδη και Γ. Τούλα
 4. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ; στις 9/3/2017 με ομιλητές τους: Σ. Φάμελο, Φ. Σαχινίδη και Σ. Παπαθανασίου
 5. ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. στις 29/6/17 με ομιλητές τους: Στ. Πιτσιόρλα, Ν. Χριστοδουλάκη και Σ. Παπαθανασίου.
 6. Βοηθήσαμε στην παρουσίαση του βιβλίου του σ. Α. Δράγα: Εμείς σπείραμε, εσείς θα θερίσετε..., στις 21/4/16 στην αίθουσα του Δημαρχείου, αλλά και στη παρουσίαση του βιβλίου του σ. Στ. Σαββίδη: Στον καιρό της παράνοιαςΕπίσης σύντροφοι μας βοήθησαν σημαντικά στην εκδήλωση για τον Πάνο Δημητρίου καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις τιμής του αντιδικτατορικού αγώνα.
 1. Κατά τη διάρκεια της δίχρονης δράσης μας πραγματοποιήσαμε επίσης:
 • 3 συσκέψεις – συζητήσεις με θέμα την επικαιροποίηση των πολιτικών μας θέσεων, τις οποίες και δώσαμε στη δημοσιότητα.
 • μία σύσκεψη – συζήτηση στα Γιάννενα με φίλους και συντρόφους για τις θέσεις του Δικτύου.
 • έγιναν συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων: με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον Χ. Καστανίδη, ως εκπρόσωπο του ΚΙΔΗΣΟ, το ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ και τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ.
 • 3 συνεστιάσεις με καλή συμμετοχή, 1 στο Τσινάρ και 2 στην πλατεία Άθωνος παραμονές πρωτοχρονιάς.
 1. Δημιουργήσαμε site και σελίδα στο facebook (την παρακολουθούν  παραπάνω από 1.000 πολίτες), με τα οποία προσπαθούμε να ενημερώνουμε με τις θέσεις και τις απόψεις μας σε μείζονα πολιτικά ζητήματα και τοπικά θέματα της επικαιρότητας.

Θεωρούμε ότι η δράση του δικτύου ήταν μια παρουσία και συμβολή χρήσιμη για την προβολή των προοδευτικών απόψεων και θέσεων και την επώαση της συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων και των πολιτών.

Σήμερα 2 χρόνια μετά χαιρόμαστε που η αντίληψη των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου ωριμάζει στις συζητήσεις τόσο για τη δημιουργία ανεξάρτητων κινήσεων στους ΟΤΑ και τους κοινωνικούς φορείς, όσο και στο επίπεδο των διανοουμένων, αλλά και των πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της σοσιαλδημοκρατίας. Άλλωστε αυτό είναι και το κεντρικό ζήτημα της σημερινής μας σύσκεψης.