kapopoulΣήμερα στην εκκίνηση ενός δωδεκάμηνου εκλογικού θρίλερ που αρχίζει αύριο με το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία και τερματίζεται σε ένα χρόνο με τις εκλογές στη Γερμανία το ζητούμενο είναι πρώτον, η επιβίωση της πολιτικής σταθερότητας στις χώρες-μέλη και δεύτερον, αν αθροιστικά τα αποτελέσματα θα επιτρέψουν μια επανεκκίνηση της Ε.Ε. ? Ευρωζώνης, έστω και στη βάση ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή.

Ατμόσφαιρα τέλους εποχής
Το γεγονός ότι παντού καταγράφονται τάσεις αντισυστημικής ψήφου αυξάνει τον κίνδυνο του ντόμινο, καθώς αν όλοι ψηφίζουν για να αποδοκιμάσουν τα κόμματα εξουσίας, τότε δεν υπάρχει ο φόβος της απομόνωσης, η απαξίωση μιας εθνικής περιχαράκωσης έξω από μια κυρίαρχη πολιτική ορθότητα και κανονικότητα.
Ενα είναι βέβαιο όλοι στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη, στη Μαδρίτη γνωρίζουν ότι έχει αρχίσει η διολίσθηση σε μια γενικευμένη πολιτική αποσταθεροποίηση, χωρίς κανείς να τολμά να πει το αυτονόητο, ότι χωρίς να αλλάξει η πολιτική της Γερμανίας στη διαχείριση της Κρίσης της Ευρωζώνης, η σύγκρουση του Τιτανικού με το παγόβουνο είναι δεδομένη.
Ακόμη ως υπόθεση εργασίας η διόρθωση γραμμής πλεύσης στην οποία θα προχωρούσε μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Αριστεράς στη Γερμανία θέτει το ερώτημα αν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας νέας συναίνεσης στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε.

Ιταλική Ανταρσία
Ο Ρέντζι κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την επερχόμενη, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ήττα στο Δημοψήφισμα, το οποίο μετέθεσε από τον Οκτώβριο στις αρχές Δεκεμβρίου για την μεταρρύθμιση της Γερουσίας, με περιορισμό των αρμοδιοτήτων και του αριθμού των μελών της. Πέραν των συμβολικών κινήσεων της άρνησης κοινής συνέντευξης Τύπου στην Μπρατισλάβα στο πλευρό των Μέρκελ ? Ολάντ, αλλά και της άρνησής του να παρευρεθεί στη συνάντηση των «11» στη Βιέννη για το Προσφυγικό, ο Ρέτζι συνεχίζει στη γραμμή που χάραξε το καλοκαίρι στην ανακεφαλαίωση των προβληματικών ιταλικών τραπεζών: Ετοίμασε σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2017 σαφώς παραβατικό των πλαφόν του Συμφώνου Σταθερότητας, που μειώνει την πρόβλεψη ανάπτυξης και αυξάνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, με τη βοήθεια ρήτρας εκτάκτων αναγκών που αφαιρεί τις δαπάνες του κράτους για τους πρόσφυγες και τους σεισμοπαθείς.

Ο Ρέντζι δεν είναι διατεθειμένος να αυτοκτονήσει πολιτικά, καθώς ήδη έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας στο Δημοψήφισμα, μια εξέλιξη που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές με πιθανό νικητή ένα ετερόκλητο μέτωπο του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Με τη ρατσιστική ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι και τη Φόρτσα Ιτάλια με ή χωρίς τον Μπερλουσκόνι, με κοινό παρονομαστή ότι κανείς από τους τρεις δεν αποκλείει επιστροφή στη λιρέτα.
Με άλλα λόγια, ο εκλογικός ορίζοντας στην Ιταλία που είναι ο Φεβρουάριος του 2018, οπότε και λήγει η πενταετής θητεία της Βουλής, είναι πιθανόν να γίνει ο Ιανουάριος ή ο Φεβρουάριος του 2017 και να πυροδοτήσει εξελίξεις που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες ούτε τις εκλογές της άνοιξης στη Γαλλία, ούτε του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

Βαρομετρικό χαμηλό στη Γαλλία
Στη Γαλλία όλα είναι επί του παρόντος στον αέρα, εν όψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της άνοιξης του 2017, προεδρική εκλογή και αμέσως μετά βουλευτικές εκλογές. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, της Δεξιάς δηλαδή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μονομαχία Σαρκοζί - Ζιπέ για το χρίσμα, με τον πρώτο να επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο έχει δηλώσει ότι δεν αποκλείει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην Ε.Ε. ? Ευρωζώνη, καθώς και μια Νέα Συνθήκη για την Ε.Ε. που θα επέτρεπε στη Βρετανία να παρακάμψει το Brexit!

Άγνωστο παραμένει αν και κατά πόσον ο Ολάντ θα θέσει υποψηφιότητα, αν και η απουσία υποψηφίου από την Αριστερά στο δεύτερο γύρο έχει αποκλεισθεί με τη Λεπέν στο δεύτερο και μάλιστα με ποσοστά που κινούνται μεταξύ 30% και 40%, ανάλογα με το αν ο αντίπαλος θα είναι ο Ζιπέ ή ο Σαρκοζί.
Σε αντίθεση με τον Ρέντζι, οι Ολάντ-Βαλς καταθέτουν σύννομο με το Σύμφωνο Σταθερότητας Προϋπολογισμό με έλλειμμα 2,7%, έναν στόχο που θεωρείται ανέφικτος, με τους Σαρκοζί - Ζιπέ να ξεχειλώνουν τις δαπάνες για προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες και να επισύρουν αυστηρή προειδοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.

Ολάντ, Σαρκοζί και Ζιπέ επικεντρώνονται στην πάταξη της τρομοκρατίας και της παραβατικότητας και αφήνουν τη Λεπέν μόνη να απορροφά τη δυσαρέσκεια από την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας, καθώς η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου έχει δεσμευθεί για δημοψήφισμα αποχώρησης της Γαλλίας από την Ε.Ε., με τον Σαρκοζί καθυστερημένα να μην το αποκλείει.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιδόσεις της Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου δύσκολα θα επιτρέψουν στον όποιο διάδοχο του Ολάντ να μη διαφοροποιηθεί από τη γερμανική Ευρώπη, στην οποία υπετάγη ο Σαρκοζί τον Ιούνιο του 2010, με τον Ολάντ να μην μπορεί για μια ολόκληρη πενταετία να επιβάλει αναδιαπραγμάτευση της διμερούς ισορροπίας Βερολίνου - Παρισιού στην Ε.Ε. -Ευρωζώνη.

Η Ισπανία σε διακεκαυμένη ζώνη
Η πιο όμως ενδιαφέρουσα εκλογική αναμέτρηση δεν αποκλείεται γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου στην Ισπανία, αν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου δεν έχει προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον Ραχόι, είτε με κυβέρνηση συνασπισμού, είτε με μονοκομματική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος με διευρυμένη κοινοβουλευτική στήριξη, είτε με κυβέρνηση μειοψηφίας που είναι εφικτή λύση μόνον αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιλέξει την αποχή από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης για τη νέα κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Διάλογος για την Ευρωπαϊκή Ένωση