fotovoltaikaΜε νέα νομοθετική ρύθμιση που πέρασε πριν λίγες μέρες, όλα τα κτίρια στο Σαν Φρανσίσκο που είναι κάτω από 10 ορόφους, θα πρέπει να έχουν φωτοβολταϊκά πάνελ.

Με αυτό τον τρόπο, το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ που θα έχει τόσα πολλά φωτοβολταϊκά, ενώ ανάλογοι νόμοι έχουν περάσει και σε μικρότερες πόλεις της Καλιφόρνια.

 

Είναι ένα μέτρο που οικοδομήθηκε πάνω στον ήδη υπάρχοντα νόμο που απαιτεί όλα τα νέα κτίρια να έχουν τουλάχιστον το 15% των ταρατσών τους εκτεθειμένο στον ήλιο, με σκοπό την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Έτσι, από το Γενάρη του 2017, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να έχουν εγκατεστειμένα ηλιακά πάνελ, ένα μέτρο που οι εισηγητές του θεωρούν ότι είναι στα πλαίσια του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Ο εισηγητής της ρύθμισης Scott Wiener τόνισε στην ανακοίνωσή του πως «Σε ένα πυκνό, αστικό περιβάλλον, πρέπει να είμαστε έξυπνοι και αποτελεσματικοί στο πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση του χώρου μας για την επίτευξη στόχων, όπως η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βελτίωση του περιβάλλοντος μας».

Το Σαν Φρανσίσκο έχει σαν στόχο να παίρνει το 100% του ηλεκτρικού του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020 και ήδη προσελκύει εταιρείες και οργανισμούς που ασχολούνται με την «πράσινη τεχνολογία» στην περιοχή.

Κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο, αναγνωρίζοντας βέβαια τη σημασία ενός τέτοιου νέου νόμου, επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις, συνήθως ακολουθούνται και από μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια, καθώς αυτόματα ανεβαίνει η αξία των διαμερισμάτων και των κτιρίων, και εκφράζουν την αγωνία τους για το αν τελικά η όμορφη και πράσινη πόλη του Σαν Φρανσίσκο θα μπορεί να κατοικείται και από τους πολίτες, ή για το αν θα γίνει τελικά ένας προορισμός της ελίτ, που θα είναι οι μόνοι που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Μήπως λοιπόν, παράλληλα με τα φωτοβολταϊκά, θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις και για τα νοίκια και την αξία των ακινήτων στην περιοχή; αναρωτιούνται.

ΠΗΓΗ: b2green.gr