rema1Στο Ντεπό, δίπλα στην παλιά αφετηρία του τραμ, βρίσκεται το ανοιχτό τμήμα ενός χειμάρρου γεμάτο με ποικίλα δέντρα και θάμνους. Το ρέμα καθαρίστηκε, αναδείχθηκε, σημάνθηκε με ενημερωτικές πινακίδες το 2014 και εξελίχθηκε σε οργανωμένο πνεύμονα πρασίνου της πόλης. Όμως κι αυτό το οικολογικό πάρκο έπεσε θύμα των βανδάλων που καταστρέφουν και μουντζουρώνουν ό,τι καλαίσθητο και χρήσιμο στήνεται στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης.

Το «Βοτανικό μονοπάτι στο ρέμα της Θ. Σοφούλη» είναι δημιούργημα εθελοντικής συνεργασίας τριών φορέων, της «Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, του Σωματείου Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης και του Τομέα Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ. Στον καθαρισμό του ρέματος και την οργάνωση των υποδομών συμμετείχαν ακόμη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και μαθητικές ομάδες του γειτονικού 14ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας και το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Change.rema2

Η πρωτοβουλία είχε ως στόχο την ανάδειξη του ιστορικού ρέματος που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Θ. Σοφούλη και Βασιλίσσης Όλγας κατά μήκος της οδού Νέστορος Τύπα. Στο ρέμα υπάρχουν δεκάδες δέντρα: Ασημόλευκες, πλατάνια, κοκορεβυθιές, συκιές, κορομηλιές, μουριές, σφενδάμια, δάφνες, πικροδάφνες κισσοί κ.α. Πάνω από 300 κορμοί δέντρων, πολυάριθμοι θάμνοι και αμέτρητα ποώδη φυτά συνθέτουν το μοναδικό αυτό βοτανικό μονοπάτι στην πυκνοδομημένη ανατολική Θεσσαλονίκη. Οι διοργανωτές του ρέματος έχουν στήσει στο διαδίκτυο και ειδική σελίδα (remasofouli) του «βοτανικού μονοπατιού» με όλες τις πληροφορίες που αναγράφονται στις πινακίδες, ενώ με ειδικά λινκ ακούγονται τα τραγούδια που είναι εμπνευσμένα από τα δέντρα που υπάρχουν στο ρέμα Σοφούλη.

Θησαυρός γνώσεων και… τραγουδιών

Το ρέμα καθαρίστηκε από τις εθελοντικές ομάδες, αναμορφώθηκε το παράλληλο μονοπάτι, στήθηκαν καθιστικοί πάγκοι και μεταλλικές πινακίδες που ενημερώνουν για τη χρησιμότητα του ρέματος και του πρασίνου στους κατοίκους και το αστικό περιβάλλον. Όλα τα δέντρα και οι θάμνοι στο ρέμα επισημάνθηκαν με ειδικές πινακίδες ταυτότητας, στις οποίες αναγράφεται το κοινό και το επιστημονικό τους όνομα, πληροφορίες βιολογικού χαρακτήρα των φυτών, αλλά και στοιχεία που δείχνουν τη σύνδεσή τους με τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του. Στις πινακίδες δίνεται ιδιαίτερα πλήθος πολιτιστικών και ιστορικών πληροφοριών για τα φυτά του ρέματος, μυθολογικές και ιστορικές αναφορές που έχουν σχέση με το κάθε δέντρο καθώς και τα τραγούδια που αναφέρονται σ’ αυτά τα είδη πρασίνου, παραδοσιακά και έντεχνα. Είναι πράγματι ένας θησαυρός πληροφοριών που παρέχουν γνώση και απόλαυση στους επισκέπτες και ιδίως στα παιδιά. Για ένα διάστημα το βοτανικό μονοπάτι στο ρέμα της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη είχε προσελκύσει πολλούς διερχόμενους που διάβαζαν με τις ώρες τις πινακίδες και παρατηρούσαν τα δέντρα και δεχόταν οργανωμένες ξεναγήσεις σχολείων.

rema3

Δυστυχώς, αυτό κράτησε για λίγο χρόνο. Τους τελευταίους μήνες άγνωστοι βάνδαλοι μουντζούρουσαν με σκούρα σπρέι όλες σχεδόν τις πινακίδες με αποτέλεσμα να μη διαβάζονται. Επίσης, σιγά σιγά, κάποιοι «συλλέκτες ανακύκλωσης» αφαιρούν τις πινακίδες από αλουμίνιο, καθώς διαπιστώνουν την απουσία μέτρων προστασίας τους. Ευτυχώς παραμένουν όρθια τα δέντρα και τώρα την άνοιξη το πράσινο και οι μοσχοβολιές είναι στην καλύτερη ώρα τους. Προσωπικά, επειδή το «μονοπάτι» βρίσκεται στη γειτονιά μου και είναι σχεδόν καθημερινό πέρασμα, μέρα με τη μέρα, εκεί που ήταν μια όαση ομορφιάς, βαρυθυμώ και δυσανασχετώ από την επικράτηση της ασχήμιας και της βαρβαρότητας. Κι είναι κρίμα που δίπλα τους βρίσκονται δυο σχολεία που οι μαθητές τους «εκπαιδεύονται» καθημερινά στην ασχήμια και την διαδικασία του βανδαλισμού, που θα μπορούσε να ανασταλεί, τουλάχιστον, από τους αρμόδιους…

ΠΗΓΗ: thessmemory