Πυρκαγιά στην JETOILτου Χρίστου Ζαφείρη

Σαν σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, πριν από 30 χρόνια είχαμε τη μεγάλη πυρκαγιά της Jet Oil στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Μια πυρκαγιά που μέχρι στιγμής αποτελεί το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα της χώρας. Από τις φοβερές εκρήξεις στις εγκαταστάσεις της JET OIL με τα πετρελαιοειδή κινδύνευσε όλη η πόλη. Επιπλέον από την πολυήμερη καύση του πετρελαίου προκλήθηκε τοξικό νέφος που είχε επιπτώσεις στους κατοίκους και τις καλλιέργειες της περιοχής.

Έχουν περάσει τριάντα χρόνια και δεν είναι σίγουρο αν και σήμερα τηρούνται οι προϋποθέσεις για την πρόληψη ενός παρόμοιου ατυχήματος.

Μια φωτιά που κράτησε ερίπου οχτώ μέρες. Διάστημα που χρειάστηκε ώσπου να σβήσουν εντελώς οι εφιαλτικές φλόγες και να περιοριστεί ο μαύρος καπνός που κατέκλυζε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Πέρα από το μέτωπο της κατάσβεσης, με ανύπαρκτα, όπως αποδείχτηκε, μέσα για τέτοιας έντασης και έκτασης πυρκαγιά μεγάλος ήταν ο τρόμος που προκάλεσε στους κατοίκους της πόλης, που ξενυχτούσαν στα πάρκα έτοιμοι να φύγουν ή εγκατέλειπαν την πόλη σχηματίζοντας τεράστιες ουρές με τα αυτοκίνητά τους στις εξόδους της. Ο πανικός εντάθηκε τη νύχτα της 27ης Φεβρουαρίου, όταν σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη στη δεξαμενή 8 και διαδόθηκε η φήμη ότι η φωτιά επεκτάθηκε στη γειτονική δεξαμενή αμμωνίας της «ΣΙΓΚ», που ευτυχώς δεν συνέβη. Αν η φωτιά «έγλυφε» την επικίνδυνη αποθήκη, θα προκαλούνταν τεράστια ανθρώπινη και οικολογική καταστροφή, ανάλογη με τα μεγάλα χημικά δυστήματα του Σεβέζο στην Ιταλία και της Μομπάλ στην Ινδία.
Ευτυχώς η ηρωική περιφρούρηση από τους πυροσβέστες της Αεροπορίας να μην επεκταθεί η φωτιά στη φονική δεξαμενή, έσωσε την πόλη από τα χειρότερα.

ΠΗΓΗ: thessmemory.wordpress.com