papadimoulis1«Είναι υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό να διατηρήσουμε υγιή και νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

O κ. Παπαδημούλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» σημειώνει: 

«Με δυο λόγια, βγαίνουμε από τα μνημόνια, όχι για να ξεσαλώσουμε, να μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν και να κάνουμε αυτά που έκαναν για χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας σε αυτή την οδυνηρή περιπέτεια και την τεράστια ταπείνωση τον ελληνικό λαό, αλλά για να θεμελιώσουμε και να εγγυηθούμε ότι η χώρα μας δεν θα ξαναπεράσει ποτέ κάτι ανάλογο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς.

Μετά το μνημόνιο θα έχουμε την εποπτεία, που έχουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, συν τις προβλέψεις των κανονισμών 472 και 473, που αφορούν τις χώρες που ήταν σε μνημόνιο, αλλά βγήκαν από αυτό.

Ισχύουν ήδη για την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Φυσικά, εμείς έχουμε δανειστεί ως κράτος πολλά περισσότερα σε σχέση με αυτές τις τρεις χώρες, κι αν έχουμε μια συμφωνία και για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, προβλέπω ότι αυτή η συμφωνία θα έχει από την πλευρά μας την ανάληψη της δέσμευσης να διατηρήσουμε υγιή και νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά για τα επόμενα χρόνια.

Αλλά αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζεται να είναι υποχρέωση έναντι τρίτων. Είναι υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό, γιατί είδαμε πού οδήγησαν τα ελλείμματα και τα χρέη, που προκάλεσαν λόγοι ψηφοθηρίας και τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στα χρόνια του δημοσιονομικού εκτροχιασμού».

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει, ότι «όπως όλα δείχνουν, προχωράμε στην ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Είναι η πρώτη αξιολόγηση στα χρόνια των μνημονίων, που κλείνει χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Έχουμε, πλέον, μπει στο κρίσιμο 1ο εξάμηνο του 2018, όπου πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Πρώτον, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, που είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην πορεία για την έξοδο από τα μνημόνια, ξεκινάει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, με τον περαιτέρω προσδιορισμό των μέτρων, που καταρχήν συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017» συνεχίζει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει: 

«Σε αυτό υπάρχει ήδη πρόοδος και αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο. Αυτό θα ενισχύσει πολύ την εμπιστοσύνη για νέες επενδύσεις, αλλά θα βοηθήσει και στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Το δεύτερο που πρέπει να γίνει, είναι να δρομολογηθεί η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ώστε να συνεχίσει να είναι πτωτική η καμπύλη των επιτοκίων και ταυτόχρονα να δημιουργούμε αυτό το αποθεματικό "μαξιλάρι", που θα βοηθήσει την Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δίνοντάς της περαιτέρω σιγουριά στα επόμενα βήματα.

Τρίτον, θα πρέπει να τελειώσουμε, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο, και την 4η και τελευταία αξιολόγηση, που θα γίνει με καθεστώς μνημονίων.

Επόμενο, επίσης, βήμα, που προσωπικά θεωρώ και το πιο σημαντικό, είναι να ετοιμάσουμε, μέχρι τον Ιούνιο του 2018, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης για την περίοδο 2019-2023. Να διαμορφώσουμε δηλαδή, με ελληνικά χέρια και μυαλά, το πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας που θα δώσει στην Ελλάδα η έξοδος από τα μνημόνια, αλλά και να θεμελιώσουμε σε στέρεο έδαφος, με υγιή δημόσια οικονομικά, τη μακροχρόνια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας».

ΠΗΓΗ: news.in.gr

Άρθρα στην κατηγορία Οικονομία