ΑσφαλιστικόΗ αμφίπλευρη πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για το σχέδιο Κατρούγκαλου από συνδικάτα, κόμματα και δανειστές επαναφέρει στο τραπέζι το εκλογικό σενάριο
Χρήστος Μαχαίρας

Αντέχει μια χώρα, που, σε ένα χρόνο, οδηγήθηκε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, σε συνθήκες υψηλής έντασης, να πάει και σε τέταρτη; Το ερώτημα δεν έχει μόνο θεωρητική αξία... Έτσι όπως πολώνεται το κλίμα με αφορμή το ασφαλιστικό, η πιθανότητα μιας νέας προσφυγής στις κάλπες όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά αποτελεί πλέον σενάριο που είναι στο τραπέζι.

Στην περίπτωση του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που έχει κατατεθεί, η κυβέρνηση δεν μοιάζει μόνο με τον ακροβάτη που επιχειρεί να ισορροπήσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Αντιμετωπίζει επιπλέον δύο αντίρροπες δυνάμεις, που την τραβούν από τη μία και από την άλλη, με κίνδυνο να τη σωριάσουν.

Το σχέδιο Κατρούγκαλου προκαλεί ήδη  τις έντονες αντιδράσεις κλάδων που θίγονται, καθώς καλούνται να καταβάλουν εξαιρετικά υψηλότερες εισφόρες από τις σημερινές. Το μείγμα που έχει επιλεγεί, μάλιστα, κινητοποιεί και τους σημερινούς συνταξιούχους, καθώς, ακόμα κι αν δεν επαπειλούνται άμεσα όπως υποστηρίζεται οι κύριες συντάξεις, η προοπτική περικοπής των επικουρικών απειλεί να περιορίσει κι άλλο το απομειωμένο εισόδημά τους.

Ταυτόχρονα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης - με διαφορά ίσως τόνου, ύφους και λογικής - διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που θεωρούν αντιασφαλιστικές και - άλλο λίγο, άλλο πολύ - απειλούν με ανένδοτο.

Από την άλλη πλευρά, τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και κυρίως το ΔΝΤ - αν και ακόμα σε επίπεδο ανεπίσημο - μοιάζουν όλο και περισσότερο με αναγνωριστικές βολές. Οι δανειστές, αν και φέρεται να θεωρούν ότι επί της αρχιτεκτονικής του το σχέδιο κινείται σε αποδεκτή κατεύθυνση, το θεωρούν άτολμο, μη βιώσιμο και ζητούν "ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις", δηλαδή, στην καθομιλουμένη, περικοπές και στις κυρίες συντάξεις.

Για να επιστρέψουμε στον ακροβάτη της εισαγωγής, η κυβέρνηση πιέζεται από συνδικάτα, συντεχνίες, ασφαλισμένους και κόμματα - σημειωτέον και από αυτά που υπερψήφισαν μαζί της το τρίτο μνημόνιο - να μην επιβάλει καμία περικοπή συντάξεων και να μην αυξήσει καμία εισφορά, τη στιγμή που το μπλοκ των εταίρων ζητεί τα ακριβώς αντίθετα.

Προφανώς, η υπόθεση έχει δρόμο μπροστά της... Δεν είναι μόνο ότι η διαπραγμάτευση μόλις ξεκίνησε. Κοινό μυστικό είναι,  άλλωστε, ότι ανάμεσα στα δύο αντίρροπα μπλοκ  - ανάμεσα δηλαδή στα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους δανειστές - υπάρχουν υπόγειοι δίαυλοι επικοινωνίας, που "ενεργοποιούνται" επί αδιεξόδων.

Στην πολιτική, ωστόσο, όπως και στη ζωή, υπάρχει πάντα και το σκληρό σενάριο. Αν στην περίπτωσή μας επαληθευθεί, η κυβέρνηση θα εμφανίζεται να νομοθετεί εν κενώ, βαλλόμενη και από αριστερά και από δεξιά, έχοντας απέναντί της τους πάντες.

Μπορεί να το αντέξει; Κάποιοι που έχουν γνώση των συσχετισμών και επίγνωση των δυναμικών που αναπτύσσονται,  έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν ότι ο ακροβάτης σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν έχει κανένα λόγο να αυτοκτονήσει. Μπορεί, κάλλιστα, να πιαστεί από το σχοινί των εκλογών, φορτώνοντας την ευθύνη της διεξαγωγής τους σε όσους επιχείρησαν να τον γκρεμίσουν.

Εκτός, βέβαια, κι αν η προοπτική της κάλπης βάλει σε δεύτερες σκέψεις και τους άλλους παίκτες. Ούτως ή άλλως, δίχτυ ασφαλείας δεν υπάρχει για κανέναν!

*Ο Χρήστος Μαχαίρας είναι δημοσιογράφος

Πηγή: news247.gr

Άρθρα στην κατηγορία Οικονομία