Εθνική σύνταξη, ποσοστά αναπλήρωσης και επικουρικές, τα μεγάλα μέτωπα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων. Ποια είναι η νέα πρόταση σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.
Ασφαλιστικό: Νέα πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Την έναρξη ενός... πρόωρου Γολγοθά για την κυβέρνηση σηματοδοτεί η αποχώρηση των επικεφαλής των θεσμών, καθώς οι δύο πλευρές άφησαν ανοικτούς λογαριασμούς σε όλα τα μεγάλα θέματα της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Οι πολύωρες συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών ήταν κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων περισσότερο αναγνωριστικές, με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατό περισσότερα από τα "μικρά" και όχι ακανθώδη θέματα, προκειμένου η μεγάλη μάχη να διεξαχθεί κατά το δεύτερο γύρο, μετά από τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Οι δανειστές δεν έκρυψαν τις ενστάσεις τους για την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, θέτοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς θέμα μείωσης επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα θέλουν ακόμη μικρότερες κύριες συντάξεις, μέσω χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης, θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη και απονομή της μετά από 20ετή ασφάλιση (και όχι 15ετή, όπως θέλει η ελληνική πλευρά).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα θέματα που μένουν ανοιχτά είναι:

1. Η τύχη των επικουρικών συντάξεων. Οι εκπρόσωποι των θεσμών εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Ακόμη όμως κι αν παρά τις ενστάσεις, η πρόταση προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν να ξέρουν το ύψος της "τρύπας" που θα δημιουργηθεί, όταν το ύψος των εισφορών επανέλθει στο σημερινό τους επίπεδο. Να σημειωθεί ότι η ελληνική πρόταση, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων, θα ισχύσει το πολύ για τρία χρόνια. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν η αύξηση απορριφθεί στο σύνολό της ή μερικώς. Στο τραπέζι μπαίνει το σενάριο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ.

2. Η τύχη της εθνικής σύνταξης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές εμφανίζονται περισσότερο ελαστικοί στο θέμα του ύψους της εθνικής σύνταξης (εάν θα παραμείνει στα 384 ευρώ όπως προτείνει η κυβέρνηση, ή θα περικοπεί όπως ζητούν οι δανειστές, προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη) και πιο σκληροί στην 20ετία (να δίνεται ολόκληρη εφόσον συμπληρωθούν 20 έτη ασφάλισης και όχι 15 όπως προτείνει η κυβέρνηση).

3. Η τύχη της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγούσε σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις. Κυρίως πιέζουν για μείωση των συντελεστών στα λίγα έτη ασφάλισης, αφού όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) «ευνοούνται», ανατρέποντας την ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών.
Και νέα πρόταση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε κατά τη χθεσινή συνάντηση η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους δανειστές ότι διεξάγεται παράλληλα διάλογος με την κοινωνία και ότι ενδέχεται στο αρχικό σχέδιο που τους έχει κατατεθεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές, χωρίς οι δανειστές να τοποθετηθούν ανοικτά για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει και νέα, βελτιωμένη πρόταση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, για ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών που θα ξεκινά το 2017, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με αυτή, η έκπτωση στις αυξήσεις εισφορών, αν το νέο ποσό (που θα υπολογίζεται στο 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος) υπερβαίνει το παλαιό, θα ξεκινάει από 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Εν συνεχεία θα μειώνεται κατά 1% για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ, ώστε να καταλήγει σε έκπτωση 5% για εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Άρθρα στην κατηγορία Οικονομία