ΠΟΛΙΤΙΚΗ

diardhΟ Αντώνης Μιχαλάκης μίλησε στην εκδήλωση της ΕΚΙΕΑ με θέμα: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ: Αριστερά - Προοδευτική Διακυβέρνηση, που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 30/5/18, ως εκπρώσοπος του Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα παρακάτω:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Χαιρετίζουμε την εκδήλωση. Επιδιώκοντας να συμβάλλουμε στο διάλογο θα αναφερθούμε σε 3 θέματα.

Το πρώτο θέμα είναι η σημασία της προοδευτικής πολιτικής σήμερα.

Πιστεύουμε ότι η προοδευτική πολιτική χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις αιτίες που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και όχι για επιφέρει μια πολιτική και κοινωνική ανακατανομή των ωφελημάτων της κυβερνητικής εξουσίας.

Για αυτό το λόγο δεν αρκεί να βγούμε από το μνημόνιο. Μαζί με τις διεκδικήσεις αλλαγών στις ευρωπαϊκές πολιτικές απαιτείται η προώθηση ενός εθνικού συνεκτικού προγράμματος δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλους τους τομείς. Μόνο έτσι μπορούμε να γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν σύγχρονες απαντήσεις στις προκλήσεις επανατοποθετώντας την έννοια του προοδευτικού στις νέες συνθήκες διεθνοποιημένου καπιταλισμού.

Ενδεικτικά δεν γίνεται δίκαιη ανάπτυξη μόνο με λογική αναδιανομής και χωρίς ουσιαστική βελτίωση της ικανότητας παραγωγής και διάθεσης προϊόντων στη διεθνοποιημένη αγορά.

Η αντίθεση συντηρητικής και προοδευτικής πολιτικής πρέπει να τεκμηριώνεται με μια ατζέντα που θα οδηγεί προς τα εμπρός, στη βάση ενός νέου σχεδίου προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας. Ταυτόχρονα βεβαίως δεν πρέπει να αποκλείει τις συναινέσεις όπου αυτές είναι δυνατές.

Το δεύτερο θέμα είναι η σημασία της συγκρότησης μιας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας

Σε κοινωνικό επίπεδο η προοδευτική πολιτική είναι αναγκαίο να στηριχθεί από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων των μεσαίων στρωμάτων και των δυνάμεων της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας.

Σε πολιτικό επίπεδο η προοδευτική πολιτική πρέπει να στηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις από τους χώρους της ριζοσπαστικής αριστεράς, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού κέντρου, στη βάση συγκλίσεων για την προώθηση σύγχρονων προοδευτικών λύσεων.

Πρωτίστως όμως η προοδευτική πολιτική πρέπει να στηριχθεί από τους προοδευτικούς πολίτες. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη και αποτελεσματική.

Είναι ευθύνη των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να απαγκιστρωθούν από τη Νέα Δημοκρατία, να αφήσουν πίσω την αντιαριστερή ρητορική και να συνεισφέρουν σε προοδευτικές λύσεις.

Είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί οριστικά τη μανιχαιστική λογική « όσοι δεν είναι με μας είναι εναντίον μας» και να συνεισφέρει στο διάλογο και στη συμπαράταξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Μόνον η προοδευτική συνεργασία μπορεί να κερδίσει την ηγεμονία από τη συντηρητική παράταξη.

Το τρίτο θέμα είναι το πότε και πως θα προωθηθεί αυτή η προοδευτική συμμαχία

Η προοδευτική συνεργασία, ως διαδικασία ομαλοποίησης σχέσεων, διαλόγου, ώσμωσης, προγραμματικών συγκλίσεων και κοινής δράσης, είναι αναγκαία όχι μόνο μετά τις επόμενες εκλογές αλλά και τώρα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. 

Η εκκίνηση των προσπαθειών για τη δημιουργία της προοδευτικής συνεργασίας θα ενεργοποιήσει τους προοδευτικούς πολίτες (αρκετοί εκ των οποίων είναι αποθαρρυμένοι και δεν βρίσκουν λόγο να ψηφίσουν) δημιουργώντας μια νέα ελπίδα.

Μεθοδολογικά είναι αναγκαία η δημιουργία κινήσεων και δικτύων προοδευτικών πολιτών σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και σε θεματική αντικείμενα όπως δίκτυα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, κινήσεις για την ποιότητας ζωής, δίκτυα για την παιδεία , την υγεία κ.α Σημαντικος χώρος είναι η Αυτοδιοίκηση όπου μπορούν να ανασυγκροτηθούν η να δημιουργηθούν ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα προοδευτικού προσανατολισμού που θα στηρίζονται στην συμμετοχή των ενεργών προοδευτικών πολιτών ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων.

Ως «Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών», με τις μικρές μας δυνάμεις επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην συγκρότηση της προοδευτικής συνεργασίας.

Άρθρα στην κατηγορία Πολιτική