ΠΟΛΙΤΙΚΗ

galatsiΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΣΥΜΜΑΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ποια θα είναι η απάντηση των πολιτών που υποστηρίζουν τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό στο δίλημμα «τι κυβέρνηση θέλουμε» ;

Πολλοί πολίτες που αυτοκατατάσσονται στον χώρο της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και γενικότερα του προοδευτικού εκσυγχρονισμού, δεν αισθάνονται ότι στις εκλογές του 2019 συμμετέχει ένα κόμμα με τον οποίο ταυτίζονται στις βασικές του επιλογές. Με την έννοια αυτή είναι αναγκασμένοι να κάνουν επιλογές στήριξης εκείνου του κόμματος που βρίσκεται πλησιέστερα στις πολιτικές τους απόψεις.

Μεταξύ αυτών, βρίσκονται πολίτες που προτίθενται να ψηφίσουν Ν.Δ, πειθόμενοι προτεραιότητα  είναι η απαλλαγή  της χώρας από την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Εμείς, ως Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών, διαφωνούμε με την άποψη αυτή. Δεν θεωρούμε  ορθή επιλογή  την ψήφο  με στόχο την ανάδειξη της Ν.Δ σε κυβέρνηση, αλλά την ψήφο που θα συμβάλλει στη μετεξέλιξη της σημερινής διακυβέρνησης σε μια προοδευτική διακυβέρνηση και θα στηρίζεται από ένα ευρύ μπλοκ προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Ήδη αυτό έχει συντελεστεί στην Πορτογαλία, όπου η κυβερνητική συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων επέφερε ταυτόχρονα βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, οικονομική ανάκαμψη και άνοδο του βιοτικού επιπέδου, ενώ στην Ισπανία ετοιμάζεται κυβέρνηση με κορμό τους σοσιαλιστές και τους Podemos.

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ  τα προηγούμενα 4 χρόνια;

Η κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ το α΄εξάμηνο του 2015  απέδειξε ότι δεν ήταν ρεαλιστικοί οι στόχοι για άμεση περικοπή του χρέους και κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ότι η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα ήταν η επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας με τους εταίρους και η επιδίωξη αλλαγής του μίγματος πολιτικής εντός των δημοσιονομικών περιορισμών, με ορίζοντα την απαγκίστρωση από το μνημόνιο και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την προώθηση μιας νέας διαφορετικής πολιτικής διαρθρωτικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015,  ορθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και προσέφυγε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 με δεδομένη την υπογραφή του 3ου μνημονίου.

Αυτή η διαδικασία οδήγησε στην πολιτική ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας. Η κυβέρνηση την 4ετία που ακολούθησε ανέκοψε την καθοδική πορεία, σταθεροποίησε τα οικονομικά, προώθησε την αναβάθμιση των δικαιωμάτων, ολοκλήρωσε τη σταδιακή απαγκίστρωση  από το μνημόνιο, τόλμησε τη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο παρουσίασε διαχειριστικές αδυναμίες, καθυστέρησε στον εκσυγχρονισμό και την αποκομματικοποίηση του δημόσιου τομέα, αποδέχτηκε τη λογική της  υπεραπόδοσης στα πλεονάσματα με υπερφορολόγηση των μεσαίων εισοδημάτων και έκανε επιλογές, όπως η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που επέφεραν χαμηλότερη την δυνατότητα ανάπτυξης.

Το ισοζύγιο όμως αυτής της κυβέρνησης, εν τέλει,  είναι θετικό.

Είναι δυνατόν να συγκροτηθεί συμμαχία με πρόγραμμα προοδευτικού εκσυγχρονισμού, όταν η κύρια δύναμη της  θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, εκ  του αποτελέσματος,  έχει καταστεί η κύρια δύναμη του προοδευτικού χώρου. Επαγγέλλεται μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση, είναι ανοικτός σε συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης και καταθέτει προτάσεις ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος.

Στο επίπεδο των συμμαχιών πήρε την πρωτοβουλία, καθυστερημένα βεβαίως, για τη δημιουργία της προοδευτικής συμμαχίας, ως αστερισμού κομμάτων, κινήσεων, πολιτών. Ταυτόχρονα όλο αυτό το διάστημα οικοδόμησε σταθερές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και  την Ευρωομάδα των σοσιαλιστών. Συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση του προοδευτικού φόρουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενδεικτική αναγνώριση της συμβολής του είναι η πρόταση που κατατέθηκε για τη δημιουργία συμμαχίας δυνάμεων στην Ε.Ε από τον Τσίπρα έως τον Μακρόν.

Τα προαναφερόμενα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019 είναι διαφορετικός από τον ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος.

Δεν υποτιμούμε βεβαίως ότι έχει σημαντικές αδυναμίες στο να εκφράσει ένα πρόγραμμα προοδευτικού εκσυγχρονισμού, που κυρίως αφορούν στο ότι στη φυσιογνωμία του αποτυπώνονται παραδοσιακές αντιλήψεις για την έννοια του «τι είναι προοδευτικό». Αυτές όμως  οι υστερήσεις  του, δεν αφορούν μόνο αυτόν,  είναι οι υστερήσεις του δικού μας κόσμου, του προοδευτικού κόσμου, που στις διάφορες μορφές του (αριστερές, σοσιαλδημοκρατικές, οικολογικές) αναζητά νέες αποτελεσματικές απαντήσεις στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της 4ης βιομηχανικές επανάστασης και της κλιματικής κρίσης.

Πιστεύουμε ότι η πολιτική και προγραμματική ανανέωση, εμβάθυνση και σύγκλιση μέσω διαλόγου, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, μπορεί να κάνει δυνατή μια σύγχρονη προοδευτική απάντηση στα διλήμματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Προσδοκούμε  ότι η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας θα έχει θετική επίδραση σε αυτή την κατεύθυνση και θα λειτουργήσει ως πρώτο βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για τον ευρύτερο διάλογο και τη σύγκλιση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Ποιες ήταν οι σχέσεις του Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών με τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του;

Όσοι συμμετέχουμε στο Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών αυτοπροσδιοριζόμαστε ως υποστηρικτές της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής, δημοκρατικής και εκσυγχρονιστικής αριστεράς.

Αγωνιστήκαμε (στην πλειονότητα μας) μέσα από τις γραμμές του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, από την ίδρυσή του έως το 2010, για μια σύγχρονη ανανεούμενη και ευρωπαϊστική αριστερά.

Στη συνέχεια το διάστημα 2010-2015 συμβάλλαμε σημαντικά στην ίδρυση της ΔΗΜΑΡ, με στόχο τη διαμόρφωση εντός του προοδευτικού χώρου ενός διακριτού ρεύματος ιδεών με ταυτοτικά στοιχεία τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, τον αριστερό ευρωπαϊσμό, τη μεταρρυθμιστική στρατηγική και τον οικολογικό πολιτισμό. Υποστηρίξαμε μια πρόταση εξόδου από την κρίση που υπερέβαινε το διαχωρισμό μνημόνιο – αντιμνημόνιο  και αναδείκνυε έναν διαφορετικό δρόμο εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια,  μέσω επαναδιαπραγμάτευσης και σταδιακής απαγκίστρωσης από το μνημόνιο, προώθησης εφικτών λύσεων που να συνδέουν τη δημοσιονομική προσαρμογή με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, σταθεροποίησης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού με παράλληλο αγώνα για να αλλάξει η Ε.Ε.

Δώσαμε τη μάχη με τη Δημοκρατική Αριστερά και ήμασταν συνειδητά «εκεί» στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 παρότι γνωρίζαμε ότι επέρχεται εκλογική συντριβή, ακριβώς γιατί θεωρούσαμε υποχρέωσή  μας να προειδοποιήσουμε για τους κινδύνους των αυταπατών και να αναδείξουμε την ανάγκη για μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους και ταυτόχρονα θα προωθήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα δημοκρατικών εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό κάναμε και το κρίσιμο διάστημα του α΄εξαμήνου του 2015 ασκώντας εποικοδομητική κριτική.

Στη συνέχεια υποστηρίξαμε τη ρεαλιστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και καταθέσαμε την πρόταση – στόχο για μια προοδευτική διακυβέρνηση με τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Αποχωρήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2015 από τη ΔΗΜΑΡ λόγω της προσχώρησής της στο ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Όλα τα επόμενα χρόνια στηρίξαμε κριτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διαφωνήσαμε σε αρκετές περιπτώσεις μαζί του. Δεν αποκτήσαμε οργανική σύνδεση μαζί του ακριβώς λόγω των διαφορών μας στο επίπεδο της πολιτικής αλλά και των συμμαχιών που αυτός προέκρινε. Κρατήσαμε την αυτονομία μας και επιδιώξαμε αφενός να διατυπώνουμε ουσιαστική και εμπεριστατωμένη κριτική στην κυβέρνηση και αφετέρου να καλλιεργούμε το διάλογο και τη σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού κέντρου, στους κοινωνικούς χώρους και στο πολιτικό επίπεδο. 

Τι πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουν οι δυνάμεις  μεταρρυθμιστικής δημοκρατικής εκσυγχρονιστικής αριστεράς στο δίλημμα διακυβέρνησης της χώρας;

Σήμερα κανένας προοδευτικός πολίτης δεν μπορεί να παραβλέψει το ερώτημα «ποια κυβέρνηση θέλουμε για τη χώρα μας».

Έχουμε διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, ΟΜΩΣ το σταθερό μας μέτωπο είναι ενάντια στον νεοφιλευθερισμό και τη ΝΔ, η οποία διαπλέκεται με τον εθνικισμό και τα κατεστημένα παθογόνα στοιχεία του παρελθόντος. 

Δεν θεωρούμε πως για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στον προοδευτικό χώρο και στη συνέχεια να γίνει νέα αρχή, η  λύση  είναι η  «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ»,  όπως επαγγέλλεται το ΚΙΝΑΛ. Δεν υιοθετούμε  την πολιτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ των δυνάμεων της συντήρησης και της προόδου.

Υποστηρίζουμε τη λύση της διαμόρφωσης προοδευτικής πλειοψηφίας με τη συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων και θέλουμε μια νέα κυβέρνηση σε προοδευτική κατεύθυνση.

Κοιτάμε προς τις συγκλίσεις του μέλλοντος και όχι προς τις συγκρούσεις του παρελθόντος.

Για αυτό στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η στήριξή μας στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με ό,τι εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το κάναμε στο παρελθόν, ούτε θα το κάνουμε σήμερα ή στη συνέχεια. Δεν εγκαταλείπουμε τίποτα από τις αποσκευές μας, δεν χάνουμε την ταυτότητά  μας και το σταθερό πλαίσιο των θέσεων μας υπέρ του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της χώρας. Εξάλλου εμείς και όλες οι συνεργαζόμενες δυνάμεις είμαστε χρήσιμοι στην υπόθεση της προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας μόνον εάν διατηρούμε τις ιδέες μας και προσφέρουμε σε πολιτικές επεξεργασίες και στο «άνοιγμα» της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Αποφασίζουμε να στηρίξουμε την Προοδευτική Συμμαχία με το δικό μας στίγμα  που αρθρώνεται κυρίως στα εξής:

  • Επαγγελία ενός νέου προγράμματος προοδευτικής ανασυγκρότησης και δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της χώρας
  • Ανάδειξη της αναγκαιότητας συνεργασίας όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου
  • Επιδίωξη ανοίγματος της προοδευτικής συνεργασίας σε όλους τους κοινωνικούς χώρους με δημιουργία προϋποθέσεων για τη συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών
  • Καλλιέργεια του διαλόγου και των συναινέσεων , όπου είναι αυτό δυνατόν, με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

ΣΥΜΜΑΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

Άρθρα στην κατηγορία Πολιτική